Bokashi

Ingredienser

  • 2 dl vatten + 1 dl ris (Risvatten)
  • 1 liter mjölk
  • 2 dl socker + 2 dl vatten (Blandas till en sockerlösning)

Procedur 1. Göra EM

  1. Gör risvatten genom att blanda 2 dl ljummet vatten med 1 dl ris.
    Låt stå 5-10 min, sila sedan bort riset.
  2. låt risvattnet stå 5-7 dagar i kylen med locket löst på. Det är klart när det har tre lager.
  3. Sila vätskan genom ett tyg.
  4. Blanda med 2 cl vätska med 2 dl mjölk i en petflaska.
  5. Låt stå i 7 dagar i kylen
  6. Sila vätskan genom ett tyg.
  7. Blanda 1 dl socker med 1 dl rent vatten. Du har nu 2 dl sockerlösning
  8. Blanda 1,5 dl sockerlösning med 1,5 dl av vätskan.

    Du har nu EM

Procedur 2. Aktivera EM

  1. En del EM blandas med 20 delar vatten


Procedur 3. Göra bokashi strö

  1. Häll 5 liter strö i en hink. Ex: Vetekli, kornkross, pappersstrimlor.
  2. Häll 5 ml sockerlösning
  3. Häll 5 ml aktiverad EM i hinken.
  4. Fyll på med vatten tills att fuktigheten är 60% ca 5 dl
  5. Tejpa en plastpåse som lock till hinken
  6. Förvara hinken i rumstemperatur i 1-2 veckor.

Recept och filmer

EMAgrostudie israelAKA LABS
Risvatten2 cl1 dl
Mjölk2 dl10 dl
Vätska (Risvatten & mjölk)1,5 dl7 dl
sockerlösning1,5 dl7 dl
Bokashi strömikrojordBokashi bokenAgrostudie israelbokashi.seJennys
Kruskali1 liter1 literhink med papper5 liter15 liter
EM1 ml3 ml1/4 kopp5 ml15 ml
Sockerlösning1 ml3 ml1/3 kopp5 ml15 ml
Vatten1 dl1,5 dl5 dl1,5 liter




Hur använder jag sedan mitt bokashitrö?

Blanda sedan 1-2 msk bokashi strö med ett kg matavfall.
Förvara komposten i en sluten burk utan syre.
Efter 2 veckor är det färdig fermanterat och kan grävas ner i jorden.
På bokashi.se finns mer information om detta.