Bokashi
Ingredienser
- 2 dl vatten + 1 dl ris (Risvatten)
- 1 liter mjölk
- 2 dl socker + 2 dl vatten (Blandas till en sockerlösning)
Procedur 1. Göra EM
- Gör risvatten genom att blanda 2 dl ljummet vatten med 1 dl ris.
Låt stå 5-10 min, sila sedan bort riset. - låt risvattnet stå 5-7 dagar i kylen med locket löst på. Det är klart när det har tre lager.
- Sila vätskan genom ett tyg.
- Blanda med 2 cl vätska med 2 dl mjölk i en petflaska.
- Låt stå i 7 dagar i kylen
- Sila vätskan genom ett tyg.
- Blanda 1 dl socker med 1 dl rent vatten. Du har nu 2 dl sockerlösning
- Blanda 1,5 dl sockerlösning med 1,5 dl av vätskan.
Du har nu EM
Procedur 2. Aktivera EM
- En del EM blandas med 20 delar vatten
Procedur 3. Göra bokashi strö
- Häll 5 liter strö i en hink. Ex: Vetekli, kornkross, pappersstrimlor.
- Häll 5 ml sockerlösning
- Häll 5 ml aktiverad EM i hinken.
- Fyll på med vatten tills att fuktigheten är 60% ca 5 dl
- Tejpa en plastpåse som lock till hinken
- Förvara hinken i rumstemperatur i 1-2 veckor.
Recept och filmer
EM | Agrostudie israel | AKA LABS | |||
Risvatten | 2 cl | 1 dl | |||
Mjölk | 2 dl | 10 dl | |||
Vätska (Risvatten & mjölk) | 1,5 dl | 7 dl | |||
sockerlösning | 1,5 dl | 7 dl | |||
Bokashi strö | mikrojord | Bokashi boken | Agrostudie israel | bokashi.se | Jennys |
Kruskali | 1 liter | 1 liter | hink med papper | 5 liter | 15 liter |
EM | 1 ml | 3 ml | 1/4 kopp | 5 ml | 15 ml |
Sockerlösning | 1 ml | 3 ml | 1/3 kopp | 5 ml | 15 ml |
Vatten | 1 dl | 1,5 dl | 5 dl | 1,5 liter |
Hur använder jag sedan mitt bokashitrö?
Blanda sedan 1-2 msk bokashi strö med ett kg matavfall.Förvara komposten i en sluten burk utan syre.
Efter 2 veckor är det färdig fermanterat och kan grävas ner i jorden.
På bokashi.se finns mer information om detta.